Er is onderzoek gedaan naar innovaties met o.a. waterstofcellen, regeneratie van energie, zonne-energie en o.a. het verlagen van het gewicht van de carrosserie en het chassis. Toch lukte het maar niet om de kosten flink te verlagen, ervoor te zorgen dat de vrachtwagens minder geluid produceerden en het onderhoud aan de wagens te reduceren. Daarnaast leverde het niet genoeg CO2-reductie op.
Daarom werd Casper Linsen ingeschakeld (deskundige op het gebied van Lucht en Ruimtevaart technologie). Linsen is vervolgens aan de slag gegaan om de koelsystemen van bestaande vrachtwagens om te vormen naar een elektrisch systeem dat CO2 reduceert en wél de kosten flink verlaagt, minder geluid produceert en minder onderhoudsgevoelig is.
Omdat het nieuwe systeem niet meer inzet op diesel maar koelbakken elektrificeert, is Rik Megens gevraagd om mee te bouwen aan het concept. Rik is elektrotechnicus met jarenlange ervaring in de industrie. Hij heeft o.a. speciale schakelkasten ontworpen en gebouwd om elektrische systemen beter met elkaar te laten communiceren.
Door de samenwerking in het team van Kuijpers, Van den Berg, Linsen en Megens werd er vervolgens een werkend concept gevonden voor het elektrificeren van de koeltechniek van bestaande vrachtwagens dat aan alle eisen voldeed, inclusief een accupakket van 250 à 300 kg.
Om zoveel mogelijk in te kunnen spelen op de nieuwste innovatieve ontwikkelingen op het gebied van vrachtverkeer, werkt het team nauw samen met het Mobiel Erfgoed Centrum (MEC) in Rotterdam.
De betrokkenheid van het MEC, een kenniscentrum voor o.a. het vrachtverkeer, staat garant voor de innovatieve ontwikkeling van het systeem. Via MEC werden ook Bovag, Focwa, ANWB en Hogeschool Rotterdam betrokken. Galileo BV zorgt voor een e-learning module, waarmee het installeren van het systeem op vrachtwagens gemakkelijk kan verlopen.